Operația de diabet de tip 2, cunoscută și sub denumirea de chirurgia metabolică sau chirurgia diabetului, reprezintă o metodă revoluționară de tratare chirurgicală a diabetului. Această intervenție, numită interpoziție/transpoziție ileală, este efectuată laparoscopic și are ca scop reglarea glicemiei la pacienții cu diabet de tip 2. Această procedură chirurgicală a spulberat mitul că diabetul de tip 2 este o afecțiune incurabilă.

Operația de diabet de tip 2 in Turcia

 

Această operație de diabet de tip 2 face parte din chirurgia metabolică și este efectuată cu succes în Turcia. După operație, pacienții experimentează o normalizare a valorilor glicemiei, ceea ce îi permite să renunțe atât la medicația antidiabetică (inclusiv insulină), cât și la regimul alimentar strict. De asemenea, complicațiile asociate diabetului, cum ar fi hipertensiunea, retinopatia diabetică și neuropatia diabetică, se diminuează până la remitere totală.

Această procedură revoluționară a adus o schimbare semnificativă în tratamentul diabetului de tip 2 și a deschis noi perspective pentru pacienții cu această afecțiune metabolică. Chirurgia metabolică nu doar controlează diabetul de tip 2, ci poate duce chiar la remiterea completă a bolii, ceea ce îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacienților.

Pacienții care suferă de diabet de tip 2 și care nu răspund la tratamentul medical sau care doresc o alternativă mai eficientă și durabilă la medicație pot fi candidați eligibili pentru această procedură. Înainte de a decide să facă operația de diabet de tip 2, pacienții trebuie să aibă o evaluare medicală completă și să discute cu echipa medicală pentru a înțelege toate aspectele legate de procedură, riscuri și beneficii.

Intervenția chirurgicală pentru tratarea diabetului de tip 2 este un proces complex, care implică mai multe etape importante. La Clinica din Turcia, pacientul va beneficia de discuții preliminare și consiliere medicală în București sau Craiova. Dacă deplasarea la clinică nu este posibilă, pacientul poate opta pentru corespondență electronică pentru a pregăti discuțiile preliminare și consilierea medicală. Ulterior, pacientul se va deplasa la clinica din Turcia pentru a efectua un set de analize de compatibilitate.

Primul pas în vederea intervenției de diabet de tip 2

Este programarea unei ședințe de evaluare la Clinica sau, alternativ, inițierea discuțiilor prin corespondență electronică. Analizele și investigațiile preoperatorii vor fi realizate pentru a evalua compatibilitatea pacientului cu intervenția de interpoziție/transpoziție ileală, care este operația specifică pentru tratarea diabetului de tip 2. În funcție de rezultatele acestor analize și decizia specialiștilor, pacientul poate fi supus intervenției chirurgicale în a treia zi de la sosire în Turcia.

Procedura operației de diabet de tip 2 se realizează laparoscopic, pe intestinul subțire, mai exact pe segmentul ileon responsabil de dereglajul insulinei. Această operație este ireversibilă, ceea ce înseamnă că diabetul nu va reveni după intervenție. Pacientul va rămâne internat în spital timp de patru zile, în care se vor efectua analize pre- și postoperatorii, precum și intervenția chirurgicală propriu-zisă. Glicemia va fi monitorizată în perioada postoperatorie timp de aproximativ o lună și jumătate.

Cu o experiență de peste 14 ani, rata de succes a operației de diabet de tip 2 realizate de medicii din spitalele din Turcia este de 92%. Aceasta înseamnă că 92% dintre pacienții operați trăiesc cu valori normale ale glicemiei și nu mai necesită medicație pentru diabet. Operația de diabet de tip 2 reprezintă o soluție eficientă și durabilă pentru tratarea acestei afecțiuni metabolice, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacienților și reducând riscurile asociate diabetului de tip 2.

 

Operația de diabet de tip 2, realizată prin interpoziție/transpoziție ileală, aduce cu sine o serie de avantaje remarcabile pentru pacienți. Chirurgia metabolică laparoscopică poate vindeca diabetul zaharat de tip 2 și aduce numeroase beneficii postoperatorii, adaptate profilului medical al fiecărui pacient.

 

Iată principalele avantaje ale operației de diabet de tip 2:

 1. Reducerea nivelului glicemiei până la normalizare: Operația de interpoziție ileală normalizează glicemia, fapt ce permite controlul adecvat al diabetului de tip 2.
 2. Eliminarea tratamentului cu medicamente antidiabetice: După intervenție, pacienții pot renunța la medicamentele antidiabetice, devenind independenți de acestea.
 3. Anularea nevoii de insulină: Pacienții care au necesitat administrarea de insulină pot renunța la această formă de tratament după operație.
 4. Scăderea în greutate și micșorarea surplusului ponderal: Operația de diabet de tip 2 contribuie la pierderea în greutate și scăderea surplusului ponderal, având un impact pozitiv asupra stării de sănătate a pacientului.
 5. Prevenirea, ameliorarea și înlăturarea complicațiilor asociate diabetului: Diabetul de tip 2 poate cauza o serie de complicații, precum neuropatia diabetică, retinopatia diabetică și afectarea rinichilor, iar operația ajută la prevenirea, ameliorarea sau chiar eliminarea acestora.
 6. Ameliorarea sau remiterea bolilor asociate obezității: Pacienții cu diabet de tip 2 pot avea adesea și alte afecțiuni asociate obezității, cum ar fi hipertensiunea sau dislipidemia, iar operația poate ameliora sau chiar remite aceste boli.
 7. Diminuarea comorbidităților până la remiterea totală a afecțiunilor: Operația ajută la îmbunătățirea sănătății generale a pacienților și la diminuarea sau remiterea totală a altor afecțiuni medicale asociate.
 8. Revitalizarea organismului, creșterea mobilității și energiei: După operație, pacienții se simt mai energici și își recâștigă mobilitatea, ceea ce le permite să aibă un stil de viață mai activ.
 9. Îmbunătățirea aspectului fizic și a imaginii de sine pozitive: Pierderea în greutate și îmbunătățirea stării de sănătate au un impact pozitiv asupra imaginii de sine a pacienților.
 10. Excluderea restricțiilor stricte ale regimului alimentar clasic: După operație, pacienții nu mai trebuie să urmeze regimuri alimentare stricte, ceea ce le oferă mai multă libertate în alegerile alimentare.
 11. Contribuția la recăpătarea vitalității și creșterea calității vieții: În urma operației, pacienții se bucură de o calitate a vieții îmbunătățită, având mai multă energie și vitalitate.

Timpul petrecut de pacient în Turcia

 

Pentru operația de diabet de tip 2 va fi de 9-10 zile, cu trei-patru zile de spitalizare și încă trei la un hotel apropiat de spital, și cu întoarcerea acasă fără probleme în cea de-a zecea zi. Programul operației de diabet în Turcia: ziua 1 – preluarea de la aeroport și transportul la hotel, ziua 2 – analizele de compatibilitate, întâlnirea cu medicul, interpretarea rezultatelor și internarea, ziua 3 – operația, ziua 4 – recuperare postoperatorie, zilele 5, 6, 7 – plimbări în aer liber, ziua 8 – externarea și transportul la hotel, ziua 9, 10 – observație medicală în timpul petrecut în Istanbul, după care transportul la aeroport.

 

Operația de interpoziție/transpoziție ileală

Cunoscută și sub numele de chirurgie metabolică sau chirurgie diabetului, este o procedură revoluționară în tratamentul diabetului de tip 2. Această operație a înregistrat rezultate excelente la peste 92% dintre pacienții care au apelat la ea, conform ultimelor date statistice. Diabetul de tip 2 este caracterizat de un dezechilibru hormonal la nivelul intestinului subțire, unde organismul devine rezistent la insulină și nu o utilizează eficient sau pancreasul nu produce suficientă insulină.

Astfel, pentru tratarea diabetului de tip 2, s-a constatat că intervenția chirurgicală reprezintă o soluție eficientă, iar chirurgia metabolică a avut succes la peste 100.000 de pacienți în întreaga lume, inclusiv peste 1.000 de pacienți din România, operați cu succes în Turcia prin intermediul Clinicii din Turcia. Procedura se efectuează laparoscopic, pe baza rezultatelor analizelor de compatibilitate cu intervenția. În timpul operației, se intervine asupra segmentului ileon al intestinului subțire, iar rar poate fi implicată și o mică porțiune a stomacului, în funcție de indicațiile medicale. Riscurile asociate intervenției sunt minime, cu o rată redusă de complicații de aproximativ 0,1%, comparabilă cu cea a unei operații de colecistectomie laparoscopică.

Procedura constă în schimbarea pozițiilor intestinului subțire, astfel încât partea inferioară a intestinului subțire să fie adusă în partea superioară. Această intervenție se realizează prin incizii mici și este considerată o operație închisă. Toate procedurile din timpul intervenției sunt efectuate cu capse chirurgicale laparoscopice și dispozitive complet sterile. După operație, rezistența la insulină dispare, în cazul pacienților care produc suficientă insulină. Astfel, organismul începe să utilizeze insulina produsă.

Odată cu operația de diabet de tip 2, nivelul glicemiei se reduce și ajunge să se normalizeze. Acest lucru duce la reducerea necesității tratamentului cu antidiabetice și poate duce la eliminarea completă a medicației în decurs de o lună până la șase luni de la efectuarea intervenției. Alimentația pacientului revine la normal, cu recomandarea unei diete sănătoase, iar complicațiile asociate diabetului vor fi eliminate sau diminuate semnificativ. Operația de interpoziție/transpoziție ileală reprezintă o opțiune terapeutică importantă pentru pacienții cu diabet de tip 2 și poate aduce o îmbunătățire semnificativă a calității vieții acestora.

 

Profilul candidatului potrivit pentru operația de diabet de tip 2 include următoarele caracteristici:

 1. Vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani.
 2. Diagnostic de diabet de tip 2 confirmat.
 3. Persoanele supraponderale sau normoponderale pot fi candidați potriviți.
 4. Indiferent dacă urmează tratament medicamentos sau tratament insulinic.
 5. Stare de sănătate generală bună, care să permită intervenția chirurgicală laparoscopică.
 6. Persoane pentru care tratamentul clasic al diabetului de tip 2 nu a avut efecte satisfăcătoare sau care doresc remisia completă a bolii.
 7. Persoane interesate să renunțe la dozele de insulină și la tratamentul clasic cu medicamente antidiabetice.
 8. Persoane îngrijorate de complicațiile asociate diabetului de tip 2 și interesate să le elimine.
 9. Dorința de a recâștiga sănătatea metabolismului și de a scăpa de bolile asociate diabetului.
 10. Voința de a îmbunătăți calitatea vieții și de a recăpăta vitalitatea corpului.
 11. Dorința de a-și regla greutatea corporală.
 12. Disponibilitatea de a se informa și de a adopta un stil de viață sănătos postoperatoriu, inclusiv o alimentație corespunzătoare.
 13. Hotărârea de a face o schimbare majoră și de a-și transforma viața în bine.
 14. Persoane cu diabet de tip 2 cu vârsta între 30 și 70 de ani, indiferent de statutul ponderal sau tratamentul urmat.
 15. Persoane diagnosticate cu diabet tip 2, cu grad mare de compatibilitate cu operația de tip 2.
 16. Persoane motivate să își redea sănătatea, energia și să îmbunătățească în mod semnificativ calitatea vieții.

Pentru a determina dacă sunteți un candidat potrivit pentru operația de diabet de tip 2, veți efectua o serie de analize de compatibilitate, inclusiv serologie, profil metabolic și măsurarea rezervei de insulină și activității acesteia.

 

Alimentația după operația de diabet de tip 2

este un aspect esențial în procesul de recuperare și obținerea unor rezultate optime. Aceasta este adaptată pe parcursul câtorva luni pentru a permite organismului să se adapteze la noile schimbări metabolice și pentru a asigura o vindecare eficientă a diabetului de tip 2. Iată cum arată etapele alimentației după intervenție:

 1. Primele trei săptămâni:
  • Regimul alimentar va fi lichidian și semi-solid, constând în supe, ciorbe și alimente pasate.
  • Scopul acestui regim este să protejeze stomacul și intestinul subțire care au fost supuși intervenției chirurgicale.
  • Alimentele trebuie să fie ușor digerabile și să asigure necesarul nutritiv pentru recuperare.
 2. După trei săptămâni:
  • Se vor introduce treptat alimente solide și semisolide, conform unui grafic personalizat stabilit de nutriționistul din Turcia.
  • Se va continua monitorizarea atentă a alimentației și a capacității de a tolera anumite alimente.
  • Este important să se respecte ghidurile specialiștilor în nutriție pentru a preveni disconfortul sau complicațiile.
 3. La 3 luni de la operație:
  • Regimul alimentar va fi diversificat mult mai mult, permitându-se includerea unei varietăți mai mari de alimente.
  • Pacientul va începe să consume alimente cu texturi mai complexe și consistențe variate.
 4. La 6 luni de la intervenție:
  • Regimul alimentar va deveni unul complex, permițându-se pacientului să mănânce aproape tot ce dorește, dar cu moderație.
  • Chiar dacă se va reveni la o alimentație mai diversificată, este important să se consume alimente sănătoase și să se mențină controlul asupra porțiilor și a caloriilor.

Este crucial ca pacientul să urmeze sfaturile și recomandările specialiștilor în nutriție și să respecte cu strictețe graficul alimentar pentru a asigura o recuperare eficientă și pentru a obține beneficiile maxime ale intervenției chirurgicale pentru diabetul de tip 2.

 

După intervenția de diabet de tip 2, primele rezultate se vor vedea într-un interval de 1-3 luni, iar evoluția va continua pe parcursul următoarelor luni:

1-3 luni:

 • Glicemia se va regla și revine la valori normale.
 • Pacientul va întrerupe medicația antidiabetică, inclusiv insulina, sub supravegherea medicului diabetolog.
 • Regimul alimentar se va îmbunătăți, iar pacientul va trece de la alimentația lichidiană și semi-solidă la o alimentație treptat diversificată.
 • Vor fi observate schimbări semnificative în comportamentul alimentar, cu porții mai mici și alegeri alimentare sănătoase.

După 3 luni:

 • Se va obține o remisie a diabetului de tip 2 până la vindecare. Rezultatele analizelor nu vor mai indica prezența diabetului.
 • Pacientul va continua să observe o scădere în greutate, ceea ce îi va îmbunătăți tonusul și energia.

Este important de menționat că fiecare pacient poate reacționa diferit la intervenția chirurgicală și rezultatele pot varia în funcție de fiecare caz în parte. Este esențial să urmați îndrumările și recomandările medicului în timpul perioadei postoperatorii pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a menține efectele benefice pe termen lung. De asemenea, un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și exercițiile fizice regulate, vor contribui la menținerea rezultatelor obținute prin intervenția de diabet de tip 2.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This field is required.

This field is required.